Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова поиска от плажните концесионери да

...
Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова поиска от плажните концесионери да
Коментари Харесай

Сянката по Черноморието за сезон 2021 пак ще бъде евтина

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова поиска от плажните концесионери да понижат цените на чадър и шезлонг и за Лято 2021. През предходната година цената бе редуцирана с 50 % и това бе една от аргументите за положителния сезон по Южното Черноморие. Тогава страната понижи концесионните такси, което им оказа помощ да реализират добър микс и предложат първокласен артикул на отлична цена.

Идеята на Николова е през това лято концесионери и наематели сами да дефинират с какъв брой ще понижат плажните такъми, със съответния % ще бъде сведен годишният наем.

„ По време на изключителното състояние предходната година с промени в Закона за здравето бе дадена опция за понижаване на дължимите концесионни хонорари с най-малко 50% при изискване концесионерът да понижи крайните цени за потребителите при използването на плажните такъми. Продължаващата рецесия с COVID-19 постанова сходни ограничения да бъдат заложени и за летен сезон 2021 година “, заяви Николова.

Тя разясни, че до 1 юни тази година или в период от 10 дни от влизането в действие на съответния контракт концесионерите и наемателите следва да уведомят министъра на туризма за осъщественото понижение на плажни такъми.

Стопаните на плажовете би трябвало да разполагат и с спомагателна комерсиална повърхност, която да е с оптимален размер 4 на 100 от площта на съответния морски плаж.

" Предлагаме за всички концесионери и наематели предвиждането на краен период за възнаграждение на концесионното им заплащане, надлежно на наемната им цена, който да е друг от планувания в договорите им – до 31 октомври 2021 година ", коментира министърът.

Вицепремиерът бе безапелационна, че ще се потърси подпомагане от Здравното министерство по отношение на въвеждането на противоепидемични ограничения за потребление на морските плажове по време или след анулация на епидемиологичната конюнктура в страната. По време на полемиката представителите на сектора сложиха въпроса за смяната в отстоянията сред чадъри те, което съгласно миналогодишните параметри трябваше да е 20 метра.

" Приветсвам всяко рационално и работещо решение. Мярката е отлична, поради тежката икономическа обстановка в световен проект. Надявам се образецът на Министерството на туризма да бъде последван и от другите виновни институции. Да ни обезпечат опцията да работим в успокоение и схващане, което води след себе си и щастливи туристи ", каза концесионерът на плаж Крайморие Николай Димитров.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР